Uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland van 28 mei 2021

Verzoekster ervaart in het dagelijks leven sterke hinder van haar officiële voornamen. Dit heeft aantal redenen. Ten eerste werd verzoekster bij de geboorte de roepnaam Elize* gegeven en zo is zij ook vrijwel haar hele leven genoemd; men kent haar niet anders. Het levert vaak voor verzoekster vaak ongemakken op zodra ze met de officiële voornaam Margareth wordt geconfronteerd en het gaat voor haar gevoel om iemand anders als ze de naam Margareth hoort of ziet; ze gaat al vanaf haar geboorte door het leven onder de naam Elize en dát is wie zij is. Zolang de officiële naam bestaat, gaat het voor het gevoel van verzoekster om ‘twee personen’.

Voor verzoekster is verder van belang dat zij de naam Elize kan komen te dragen, omdat zij graag een nieuwe start wenst te maken in haar leven. Ze heeft tijdens haar jeugd en ook in haar  volwassen leven veel belastende ervaringen opgedaan met haar ouders. Dit heeft ertoe geleid dat verzoekster bij tijd en wijle het gevoel kreeg niet goed genoeg te zijn. Slechts met veel moeite heeft ze zich van haar ouders kunnen distantiëren en deze keuze heeft ze beschouwd als een ‘bevrijding’. De officiële voornamen van verzoekster illustreren niet wie zij is; althans, verzoekster ziet de namen het liefste verdwijnen opdat ze met de sinds jaar en dag bestaande roepnaam Elize verder kan. Aan haar officiële voornamen en geslachtsnaam beklijven enkel negatieve associaties. Verzoekster heeft de wens om de geslachtsnaam van haar echtgenoot aan te nemen, zodat ze verder kan met haar leven en alle negatieve associaties rond haar namen kan doen verdwijnen.

Ze beschouwt dit verzoek tot voornaamswijziging als een afsluiting van een zeer ingrijpende periode in haar leven en heeft de wens om aldus voorgoed afstand te doen van haar huidige officiële voornamen en geslachtsnaam.

De rechtbank wijst het verzoek toe. Er heeft geen mondelinge behandeling ter zitting plaatsgevonden.

* Echte voornamen zijn gefingeerd