Uitspraak van de rechtbank Noord-Holland van 10 juni 2021
Verzoekster is op jonge leeftijd met haar moeder naar Nederland gekomen. Haar vader heeft ze nooit gekend, maar tot haar 13e was onduidelijk of haar vader überhaupt nog in leven was en zo ja, waar hij woonde. Zoals blijkt uit de hierbij overgelegde motivatie van verzoekster, deelde haar moeder haar mede dat zij van de vader gescheiden was en dat haar vader haar niet wilde. Dat leverde bij verzoekster op den duur existentiële vragen op, waaronder de nieuwsgierigheid waarom haar vader niet betrokken was in haar leven. Ze heeft vele pogingen ondernomen om haar vader te kunnen traceren.
Uiteindelijk kwam verzoekster via een ‘zoekactie’ op Facebook in contact met personen die haar vader hadden gekend. Tot haar schrik bleek haar vader reeds overleden. Familieleden van verzoekster gaven aan dat de moeder van verzoekster aan de vader had medegedeeld dat dat ze naar Nederland zou gaan voor kort verblijf, maar dat ze daarna nooit meer was teruggekeerd. Desgevraagd gaf een familielid aan dat de vader van verzoekster van hem hield en dat de vader niet begreep waarom de moeder dit hem had aangedaan. Verzoekster heeft vervolgens haar moeder met deze ontdekking geconfronteerd en zij erkende het verhaal. Het heeft ertoe geleid dat ze de keuze maakte om het contact met haar moeder te verbreken.
Verzoekster droeg oorspronkelijk andere namen, maar haar moeder heeft deze doen wijzigen bij aankomst in Nederland. Verzoekster heeft echter haar oorspronkelijke geboorteakte kunnen bemachtigen en daaruit bleken de namen die zij oorspronkelijk had gekregen. Mede om haar vader te eren en haar identiteit te kunnen herstellen, zou zij graag haar oorspronkelijke namen terug willen. Ze betreurt het dat ze haar vader nooit heeft kunnen leren kennen, maar meent dat ze via de namen toch een aandenken aan hem heeft.
De rechtbank wijst, gezien de motivatie van verzoekster, het verzoek tot voornaamswijziging toe.