Een voornaam veranderen, toevoegen of schrappen: dit valt onder de noemer voornaamswijziging. Voor een dergelijk verzoek is een advocaat nodig, die de aanvraag voor u indient bij de rechtbank. Op onze website leest u hoe dat in zijn werk gaat.
Een verzoek tot voornaamswijziging kost bij ons kantoor (anno 2025) € 799,- incl. btw en griffierecht (€ 331,-). Het griffierecht zit dus bij dit bedrag inbegrepen. Mogelijk kunt u in aanmerking komen voor pro-deo, in dat geval kan het zijn dat het verzoek voornaamswijziging kosteloos wordt. Informatie hierover leest u in de links hieronder.
Ik wil als volwassene mijn voornaam wijzigen
Ik wil voor een baby of minderjarig kind de voornaam wijzigen
Liever overleg, of heeft u nog aanvullende vragen? Hiervoor kunt u ons bellen (072 – 512 3229) of mailen (info@advocaatnaamswijziging.nl). Licht daarbij kort uw situatie toe met een beschrijving van de beweegredenen voor het verzoek voornaamswijziging. Als u het intakeformulier op onze website invult, krijgt u binnen één werkdag vrijblijvend en kosteloos een reactie op uw verzoek. Daarin geven we tevens aan de hand van uw casus een beoordeling van de mogelijkheden.
Wist u dat..
De rechtbank een voornaamswijziging – mits onderbouwd – meestal toewijst? Het merendeel van de procedures verloopt dan ook schriftelijk, wat betekent dat u (meestal) niet zelf naar de rechtbank hoeft. Een uitzondering is als het gaat om het wijzigen van de voornaam van een kind. De wet zegt dan dat het kind van 12 jaar of ouder in de gelegenheid moet worden gesteld om de mening kenbaar te maken. In dat geval nodigt de rechtbank het kind uit voor een kindgesprek. Maar meestal stuurt de rechtbank het kind een brief, waarin de rechtbank aangeeft dat het kind ook kan volstaan met het schrijven van een briefje.
De reden dat u voor een verzoek tot voornaamswijziging een advocaat nodig heeft, is omdat dit bij wet is bepaald. U kunt zodoende niet zelfstandig een verzoek bij de rechtbank indienen. De huidige wettelijke procedure dateert uit onze eerste Burgerlijk Wetboek, uit 1830.
De procedure voornaamswijziging
Een van de belangrijkste vragen bij de start van een verzoek voornaamswijziging: is het mogelijk? Het antwoord daarop luidt in verreweg het overgrote deel van de gevallen: ja. Een (zeer) zeldzame situatie waarin de rechtbank het verzoek voornaamswijziging afwees, betrof van een persoon die al eens eerder de voornaam had gewijzigd. In zo’n situatie dient een nieuw verzoek (extra) zorgvuldig te worden onderbouwd.
Zoals gezegd verloopt een procedure voornaamswijziging meestal schriftelijk. In een (zeer) zeldzaam geval heeft de rechtbank nog vragen over het verzoek, wat kan betekenen dat de rechtbank een mondelinge zitting inplant. Maar meestal biedt de griffie van de rechtbank in een dergelijk geval de gelegenheid om daarvóór het verzoekschrift nader aan te vullen. Ruim genomen: van de 100 verzoeken voornaamswijziging, doet de rechtbank er 99 schriftelijk af. Uiteraard heeft de rechtbank begrip voor het (emotionele) belang bij het verzoek voornaamwijziging.
Benieuwd naar de algemene mogelijkheden om een voornaam te wijzigen? Hieronder leest u een aantal voorbeelden van veelvoorkomende verzoeken tot voornaamswijziging. Hierdoor heeft u op voorhand een indicatie van de kansen en mogelijkheden. Op onze blogpagina worden echte gerechtelijke uitspraken gepubliceerd en kunt u via de ’tag’ knop specifiek per situatie zoeken.
Alle informatie op onze website kunt u ook lezen in de brochure voornaamswijziging.
Voorbeeldsituaties
Vernoeming
Een persoon heeft een goede band met een familielid (bijv. een grootmoeder- of vader) en zou graag een vernoeming willen. Dit is al dan niet besproken met de ouders vroeger, maar het is er nooit van gekomen. De persoon zou graag als eerbetoon aan de grootmoeder/grootvader de vernoeming willen. In een dergelijke situatie is er sprake van een voldoende zwaarwichtig belang. Meestal gaat het om de toevoeging van een tweede of derde voornaam. Op onze blogpagina treft u onder de categorie vernoeming voorbeelden van echte gerechtelijke uitspraken op dit gebied.
Vervelende associatie met voornaam
Een persoon vindt de voornaam niet mooi, of is daar in het verleden op vervelende wijze mee geconfronteerd (bijv. pesterijen). Het kan ook voorkomen dat de persoon de naam ouderwets vindt en er daardoor niets mee heeft. Vaak wordt dan een roepnaam gebruikt en bestaat op een bepaald moment de behoefte om deze ook formeel te maken (zie ook de casus hieronder: gebruik van een afwijkende roepnaam). Over het algemeen leveren vervelende associaties met de voornaam een voldoende zwaarwichtig belang op om de voornaam te wijzigen.
Gebruik van afwijkende roepnaam
Een persoon gebruikt, om wat voor reden dan ook, al vanaf de jonge jeugd een roepnaam, die afwijkt van de officiële voornaam. Het levert voor de persoon al dan niet verwarring op bij anderen, omdat de persoon soms wordt aangesproken met de officiële voornaam, terwijl dit niet de roepnaam is. Het kan ook voorkomen dat de persoon zich schaamt voor de officiële voornaam en niet wil dat anderen achter deze naam komen. Een andere situatie is dat de persoon in het verleden gepest is geweest met de officiële voornaam en daar vervelende herinneringen aan heeft. Al dan niet door het gebruik van de roepnaam worden die herinneringen deels weggestopt, maar komt het vervelende gevoel vanwege de officiële voornaam toch weer terug. In deze situaties is sprake van een voldoende zwaarwichtig belang.
Geloofsovertuiging
Een persoon heeft namen die gerelateerd zijn aan een bepaald geloof, terwijl de persoon niet gelovig is. De persoon vindt het vervelend dat de namen het doen lijken alsof een specifiek geloof wordt aangehangen. Andersom kan ook: de persoon belijdt een geloof en zou graag willen dat zijn voornaam daarop wordt aangepast (of een voornaam wordt toegevoegd). In dergelijke situaties is sprake van een voldoende zwaarwichtig belang bij respectievelijk schrapping of wijziging/toevoeging van de voornaam.
Depressie en trauma’s
Een persoon heeft in het verleden een aantal ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt, waardoor hij of zij graag verwerking zou willen zoeken. Het wijzigen van de voornaam kan daarbij helpen. Dit kan louter te maken hebben met herinneringen die door de naam worden opgewekt, of – als er sprake is van ernstige klachten – PTSS. In deze situaties is sprake van een voldoende zwaarwichtig belang om de voornaam te wijzigen.
Aanvraag indienen
Via het intakekformulier op onze website krijgt u binnen een werkdag een reactie op uw aanvraag. Benieuwd hoe de procedure voornaamswijziging verder verloopt? Dit leest u op de pagina werkwijze. Op onze FAQ-pagina geven we daarnaast antwoord op de meestgestelde vragen, zoals: hoe lang duurt de procedure voornaamswijziging, waar wordt de voornaamswijziging allemaal doorgevoerd, wat gebeurt er met het huidige paspoort en wat zijn de kosten?
Daarom kiest u voor ons
- 98,9 % slagingspercentage;
- Ook pro-deo;
- Gratis en vrijblijvende beoordeling op voorhand;
- Uw aanvraag wordt (vanzelfsprekend) met volledige vertrouwelijkheid behandeld;
- Landelijke behandeling van uw aanvraag, incl. eventuele zitting bij de rechtbank
Initiatief achter advocaatnaamswijziging.nl
Advocaatnaamswijziging.nl is een initiatief van Advocatenkantoor Appelman, gevestigd te Alkmaar. Wij bieden als kantoor – naast de kwaliteit van een groot kantoor – ook de voordelen van een kleine organisatie. Wij kennen onze cliënten, zijn flexibel en kunnen de kosten laag houden. Doordat wij een klein team zijn, zijn de lijnen kort.
Ik wil als volwassene mijn voornaam wijzigen
Ik wil voor een baby of minderjarig kind de voornaam wijzigen
Contact
Advocatenkantoor Appelman
Bezoekadres:
Nieuwlandersingel 53
1814CK Alkmaar
Postadres:
Postbus 3127
1801 GC Alkmaar
Informatie
Advocaat Naamswijziging.nl is een initiatief van Advocatenkantoor Appelman.