Uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 3 februari 2021
Verzoekster draagt de naam Caroline.* De naam wordt in Nederland uitgesproken zoals je het zegt, maar verzoekster is vooral internationaal werkzaam. Ze werkt dan vaak met Engelstalige collega’s en die spreken de voornaam uit als Kè-roo-lain. Het stoort verzoekster aanzienlijk.
Verzoekster is gedurende een periode van 20 jaar in Australië woonachtig geweest en daar liep ze tegen hetzelfde probleem aan. Vrijwel dagelijks spraken anderen haar daar aan met de verengelste versie van de voornaam. Ze moest anderen er herhaaldelijk op corrigeren, maar mede vanwege de aard van de Engelse taal lukte dat vaak niet goed.
Omdat verzoekster sinds een aantal jaren weer woonachtig is in Nederland, is de hinder rondom haar voornaam in eerste instantie weggenomen. Sinds ze werkzaam is voor een internationale werkgever, loopt ze toch weer tegen het probleem aan dat collega’s haar naam verkeerd uitspreken. In zekere zin stoort het haar zowel op zakelijk- als privégebied. Waar mogelijk probeert verzoekster de naam in lichtelijk aangepaste variant te voeren, zodat anderen de naam wel juist uitspreken. Dit helpt tot op zekere hoogte, maar vervolgens loopt ze tegen het probleem aan dat ze deze aangepaste naam niet officieel kan dragen; ze wordt geacht de naam te gebruiken zoals die in Nederland officieel geregistreerd staat. Zo kan ze de naam bijvoorbeeld niet gebruiken voor haar zakelijke e-mailverkeer. Bovendien levert de aangepaste naam ook veel verwarring op, omdat de naam op diverse plekken verschillend wordt geschreven. Omdat ze al sinds een aantal jaar gewend is geraakt aan het gebruik van de aangepaste naam, wil ze dit ook zo formaliseren. Dat is ook van belang, omdat ze in de toekomst wil trouwen en ze het zeer bezwaarlijk zou vinden als op de trouwakte haar originele naam komt te staan.
Verzoekster wil aldus alle verwarring rondom de verkeerde uitspraak van haar voornaam definitief uitsluiten. De rechtbank oordeelt dat verzoekster een voldoende zwaarwichtig belang heeft en wijst het verzoek (schriftelijk) toe. Verzoekster kan voortaan de aangepaste voornaam komen te dragen.