Uitspraak van de rechtbank Den Haag van 9 februari 2021

Verzoekster is van origine afkomstig uit Afghanistan. Te lande ervaart ze sterke hinder van haar officiële eerste voornaam. Dat komt omdat de naam door anderen vaak verkeerd wordt uitgesproken of geschreven. Vaak moet ze dan uitleggen hoe je de naam uitspreekt of schrijft en dat levert voor haar vaak vermoeiende situaties op.

Omdat de naam ongebruikelijk is, maakt men ook vaak schrijffouten met de naam. Verzoekster moet niet zelden de schrijffouten dan corrigeren. Blijkens informatie van de Nederlandse voornamenbank komt de naam in Nederland vrijwel niet voor. Ook dat vormt voor verzoekster een bevestiging van het feit dat de naam (zeer) ongebruikelijk is. Verzoekster vindt dat de naam haar in haar dagelijks geluksgevoel stoort en dat wil ze niet meer. Het vervelendste vindt ze nog wel dat de naam – mede omdat hij zo weinig voorkomt – door anderen zowel mannelijk als vrouwelijk wordt opgevat. Vanwege de uitspraak van de naam denken mensen vaak dat het een mannelijke voornaam is en beschouwen verzoekster dan ook als zodanig. De daaropvolgende confrontatie levert vaak ongemakkelijke situaties op. Verzoekster wil geen volledige afstand doen van deze voornaam, maar wil wel een extra eerste voornaam toevoegen. Ze denkt dat ze daarmee alle hinder rondom de voornaam zal kunnen wegnemen. Omdat verzoekster op niet al te lange termijn afgestudeerd zal zijn, verwacht ze bovendien dat de naamwijziging haar op zowel zakelijk- als privégebied ten goede zal komen.

Verzoekster beschikt niet over een originele geboorteakte, om deze reden moet de ambtenaar van de burgerlijke stand Den Haag advies uitbrengen. Verzoekster beschikt wel over stukken van onder meer de IND. Ze is ook in het bezit van de Nederlandse nationaliteit, wat overigens een vereiste is om in Nederland een voornaam te wijzigen.

Gelet op de overgelegde stukken en de vluchtelingenstatus van verzoekster oordeelt de ambtenaar van de burgerlijke stand dat verzoekster geen geboorteakte hoeft te overleggen. De ABS geeft een advies tot vaststelling van de geboortegegevens en verzoekster heeft daar geen bezwaar tegen. De rechtbank neemt dit advies over en wijst ook het verzoek tot voornaamswijziging toe.