Uitspraak van de rechtbank Den Haag van 28 januari 2021
Verzoeker komt van origine uit Ethiopië. In Ethiopië is het (soms) gebruikelijk dat een kind wordt vernoemd naar een goede kennis of familielid. Vernoemingen naar grootouders komen vaak voor. Als de ouders het kind vernoemen naar een vriend of vriendin, dan wordt dat beschouwd als een bezegeling van de goede band tussen hen.
Verzoeker werd bij zijn geboorte vernoemd naar een oom. Deze oom is al snel na de geboorte van verzoeker komen te overlijden, wat tot gevolg heeft gehad dat de huidige voornaam van verzoeker in onbruik is geraakt. De naam had in dat opzicht immers geen specifieke betekenis meer. Al vanaf jonge leeftijd gaat verzoeker door het leven onder een door hemzelf gekozen roepnaam. Dat ervaart hij als prettig, maar tegelijkertijd leidt het ook tot hinder, omdat verzoeker op papier nu feitelijk ‘twee personen’ is. Verzoeker ondervindt in het dagelijks leven veel hinder van het feit dat zijn officiële voornaam afwijkt van zijn roepnaam, omdat hij zich vaak voor discussies gesteld ziet of dat hij nader uitleg dient te geven. Voor hem duidt de roepnaam die hij nu gebruikt op de persoon die hij werkelijk is.
Als ondersteuning voor de stelling: dat verzoeker in het dagelijks leven de sinds jaar en dag gebruikte roepnaam draagt, legt hij onder meer een kerkelijke verklaring over alsmede een werknemerspasje. Ook de eigen kinderen van verzoeker weten niet beter dan verzoeker deze roepnaam draagt; zij kennen zelfs de echte voornaam van verzoeker niet.
De rechtbank kan een verzoek tot voornaamswijziging pas toewijzen als er een geboorteakte is. Reden hiervoor is omdat de ambtenaar van de burgerlijke stand Den Haag een aantekening plaatst op de Nederlandse geboorteakte met de datum van de rechtbankuitspraak. Als een persoon geen geboorteakte heeft, dan kan de ABS eventueel een voorstel doen om de geboortegegevens vast te stellen.
Verzoeker heeft een Ethiopische geboorteakte en die is ook gelegaliseerd. De ABS is van oordeel dat hij deze kan inschrijven in de Nederlandse registers. De rechtbank geeft conform het advies van de ABS aan hem de opdracht om de geboorteakte in te schrijven en tevens wijst de rechtbank het verzoek tot voornaamswijziging toe.