Uitspraak van de rechtbank Noord-Holland van 13 mei 2020
Verzoekers zijn van Marokkaanse origine en hebben allebei het ouderlijk gezag over hun zoon. Hun zoontje is pas enkele maanden oud en verzoekers hebben een fout gemaakt bij de geboorteaangifte v.w.b. zijn voornaam. De intentie is geweest om het kind een bepaalde Marokkaanse voornaam te geven, maar vervolgens heeft verzoeker bij de geboorteaangifte de naam verkeerd vertaald vanuit het Marokkaans.
Aldus is er sprake van een spelfout v.w.b. de voornaam van hun zoontje. In sommige gevallen is het mogelijk om via de gemeente alsnog de naam te wijzigen, maar in principe staat een naamkeuze bij de geboorteaangifte vast. Dat betekent dat ouders er in beginsel niet meer op kunnen terugkomen. Ook in dit geval weigerde de gemeente – zoals helaas vaak het geval is om de voornaam aan te passen. Zij gaf aan dat verzoekers een verzoek moeten indienen bij de rechtbank om alsnog de naam aan te passen.
Verzoekers hebben een geboortekaartje van hun zoontje, waarop zijn namen wel juist vermeld staan. Uit dat geboortekaartje blijkt duidelijk dat verzoekers inderdaad een fout gemaakt hebben bij de geboorteaangifte en dat de voornaam verkeerd gespeld is. Gelet hierop zijn verzoekers van oordeel dat zij een voldoende zwaarwichtig belang hebben om de voornaam van hun zoonje te wijzigen conform art. 1:4 BW. Ter (verdere) onderbouwing die stelling, verwijzen verzoekers naar een (oude) uitspraak van de rechtbank Utrecht van 8 maart 2006, ECLI:NL:RBUTR:2006:AW4873 waarin de rechtbank Utrecht overwoog:
“Het is de rechtbank bekend dat het vaker voorkomt dat namen verkeerd of onvolledig worden aangegeven bij de aangifte van geboorte bij de burgerlijke stand. Nu verzoekers deze fout willen rechtzetten nu de minderjarige pas drie jaar oud is en het belang van de minderjarige wordt gediend met eenheid van voornamen binnen het gezin, is de rechtbank van oordeel dat er voldoende zwaarwichtig belang voor de verzochte wijziging bestaat.”
Hier komt bij, dat het zoontje van verzoekers pas enkele maanden oud is. De rechtbank willigt het verzoek van de ouders in en geeft de gemeente opdracht om de naam aan te passen.