Uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 9 december 2020

Verzoekster is afkomstig uit Azerbeidzjan en heeft een zeer ingrijpende geschiedenis gekend met haar ouders en haar grootmoeder. Er was sprake van mishandelingen. De namen zijn sterk gekoppeld aan mensen die verzoekster zowel een fysiek als emotioneel trauma bezorgd hebben. Ze is als kind mishandeld geweest door een grootouder. Ze leefde in Azerbeidzjan in één gezin met meerdere generaties en de huiselijke sfeer was erbarmelijk.

Door alle gebeurtenissen in het verleden heeft verzoekster een zeer sterke aversie ontwikkeld jegens haar voornamen. Dit gaat zelfs zo ver, dat verzoeker daar op geen enkele manier mee geconfronteerd wil worden. Het is voor haar bijvoorbeeld een reden om niet in het huwelijk te treden. Verzoekster heeft zich in het verleden gewend tot een GZ-psycholoog, die heeft bevestigd dat verzoekster vanwege een aantal ingrijpende gebeurtenissen in het verleden zeer sterk te lijden heeft onder haar huidige officiële voornamen. Ze probeert koste wat kost de voornaam in het dagelijks leven te gebruiken. Als ze de officiële voornamen ergens ziet of hoort, dan doet haar dat zeer veel pijn.

Verzoekster is gedurende met haar moeder verhuisd naar Nederland. Ze had niets meer te maken met haar vader of de overige gezinsleven, zodat ze in Nederland een nieuw bestaan kon opbouwen. De namen zaten verzoekster echter nog veel in de weg.

Verzoekster geeft zelf bij het verzoek tot voornaamswijziging een nadere motivatie, waarin zij het verzoek tot voornaamswijziging onderbouwt. Ook legt zij een verklaring over van de GZ-psycholoog overgelegd waarin de psycholoog gedetailleerd beschrijft in welke opzichten verzoekster van haar voornamen hinder ondervindt. Gezien hetgeen verzoekster aanvoert, wijst de rechtbank het verzoek tot voornaamswijziging toe.

Verzoekster was in het bezit van een originele, gelegaliseerde geboorteakte uit Azerbeidzjan. Gezien ook het advies van de burgerlijke stand Den Haag kon deze akte in Nederland worden ingeschreven.