Uitspraak van de rechtbank Noord-Holland van 23 september 2020
Verzoeker ervaart in het dagelijks leven veel hinder van zijn officiële voornamen. Reden hiervoor is dat hij reeds vanaf vrijwel de geboorte een bepaalde roepnaam kreeg en daardoor heeft hij zijn officiële voornamen vrijwel niet meer gebruikt. Verzoeker ervaart het als belastend dat hij toch incidenteel met zijn officiële voornamen wordt geconfronteerd; het lijkt dan alsof het om iemand anders gaat, want verzoeker staat bij familie, vrienden en kennissen bekend onder zijn roepnaam en hij gebruikt deze roepnaam zoveel mogelijk. Alleen bij aangelegenheden waarbij verzoeker zich dient te identificeren met zijn officiële voornaam, gebruikt hij de naam zoals deze op zijn paspoort vermeld staat.
Andere reden is dat de officiële voornamen van verzoeker een emotionele belasting veroorzaken, in die zin dat verzoeker in het verleden met deze namen is gepest. Tot slot is van verzoeker van belang dat hij afstand doet van de voornamen, omdat deze hem werden gegeven door zijn vader. Verzoeker heeft echter geen band met hem en het veroorzaakt bij verzoeker vaak een stressreactie als hij met zijn officiële voornamen geconfronteerd wordt.
Verzoeker legt bewijsstukken over waaruit blijkt dat hij in het dagelijks leven de zelfgekozen roepnaam draagt; hij gebruikt de naam zowel zakelijk als privé. De naam komt terug in zijn e-mailadres, LinkIn, social media en abonnementen. Gelet op de motivatie van verzoeker en deze bewijsstukken wijst de rechtbank het verzoek toe.