Uitspraak van de rechtbank Den Haag van 3 september 2020
Verzoekster is oorspronkelijk afkomstig uit Brazilië en is daar geboren en getogen. In Brazilië heeft verzoekster – terwijl zij woonachtig was in Nederland – haar voornaam laten wijzigen op de geboorteakte. Zij wil dat nu ook laten wijzigen in Nederland.
De Nederlandse wet bepaalt, dat een wijziging van de voornaam in het buitenland niet direct invloed heeft op de voornaam in Nederland. In andere situaties kan een buitenlandse akte direct in Nederland worden ingeschreven, zodat de persoon niet apart in Nederland een rechtbankprocedure hoeft te volgen. Kort samengevat wordt een buitenlandse naamswijziging wel in Nederland erkend als de naamswijziging het gevolg is van een wijziging in de burgerlijke staat (bijv. een erkenning, adoptie of huwelijk). In andere gevallen moet de persoon in Nederland apart de voornaam laten wijzigen via de rechtbank.
Verzoekster was bovendien inmiddels woonachtig in Duitsland. De wet bepaalt dat de Nederlandse rechter alleen bevoegd is om van een verzoek kennis te nemen (zoals een verzoek tot voornaamswijziging) als de persoon in Nederland woont, of als de zaak voldoende aanknopingspunten biedt met de Nederlandse rechtssfeer. Tussen Nederland en Duitsland is een verdrag van toepassing dat bepaalt dat een land geen naamswijziging aan een andere onderdaan zal toestaan, tenzij de onderdaan ook de nationaliteit van dat land heeft. In dit geval was verzoekster alleen Nederlandse, dus kon zij de voornaam niet in Duitsland laten wijzigen.
Verzoekster legde in de procedure een Braziliaanse geboorteakte over, maar deze kon niet worden ingeschreven in Nederland omdat de oudergegevens op de akte niet volledig waren. Gezien die omstandigheid adviseerde de ambtenaar van de burgerlijke stand Den Haag om de geboortegegevens vast te stellen. Hier had verzoekster geen bezwaar tegen, omdat het feitelijk op hetzelfde neerkomt.
Gezien de stellingen van verzoekster en het feit dat de Nederlandse rechter bevoegd was om van het verzoek kennis te nemen, wees de rechtbank het verzoek toe. Verzoekster kon voortaan de in Brazilië gewijzigde voornamen ook voortaan officieel gebruiken in Nederland.