Uitspraak van de rechtbank Rotterdam van 16 september 2019

Verzoekster is oorspronkelijk afkomstig uit China. Zij heeft een officiële Aziatische voornaam, maar gebruikt al vanaf haar jonge jeugd een andere roepnaam.

Verzoekster schaamde zich aanvankelijk niet voor haar officiële Chinese voornaam, maar een aantal gebeurtenissen rondom haar officiële naam hebben haar de naam doen haten. Al vanaf de eerste klas van de middelbare school kwamen de klasgenoten van verzoekster abusievelijk middels officiële documenten erachter dat zij eigenlijk anders heette. De personen die daarachter kwamen lachten verzoekster uit en maakten de naam belachelijk.

In de eerste klas van de middelbare school was verzoekster 12 jaar, wat een leeftijd is waarin kinderen nog erg gevoelig zijn voor pesterijen. Verzoekster heeft dan ook vanaf dat moment ervoor gezorgd dat haar officiële naam ‘geheim’ bleef. Als klasgenoten of vrienden het bijvoorbeeld hadden over hun officiële naam of tweede naam en verzoekster ernaar vroegen, verzweeg zij altijd haar officiële naam.

In de vervolgjaren van de middelbare school heeft verzoekster haar naam goed verzwegen kunnen houden, totdat er weer een gebeurtenis volgde aan het begin van een nieuw schooljaar. Ter controle ging een lijst rond door de klas met alle officiële namen van alle leerlingen. Zo stonden de namen geregistreerd bij de school en zo die zichtbaar zouden zijn op het schooldiploma. Zodoende ging de lijst rond en kwam de hele klas erachter dat zij eigenlijk anders heette. Het werd door de klas geschreeuwd en iedereen begon erom te lachen. Vanaf dat moment heeft iedereen om ‘grappig’ te doen verzoekster constant bij haar officiële voornaam aangesproken.

Deze voorbeeldgebeurtenissen waren een moeilijk wrok voor verzoekster. Verder spreekt niemand verzoekster aan bij haar officiële voornaam, ook de eigen familie van verzoekster niet. De enige personen die verzoekster bij deze naam noemen, doen dat louter zonder serieuze intenties, maar slechts om bespottelijk te doen. Verzoekster kan zich niet met haar officiële voornaam identificeren.

Tot slot is verzoekster sinds enkele jaren werkzaam. De aard van haar baan brengt met zich mee dat verzoekster veel meer geconfronteerd met haar officiële naam dan voorheen. Bij het merendeel van de werkzaamheden die zij verricht, vindt zij het dan ook raar om haar officiële voornaam te zien staan en niks van haar eigen identiteit, namelijk haar roepnaam. Veel van de collega’s die de naam van verzoekster terug zien, vragen haar dan ook altijd waarom zij zo heet, of zij de roepnaam zelf heeft bedacht, sinds wanneer zij zichzelf de roepnaam heeft gegeven en of zij zich schaamt voor haar officiële naam en ze zichzelf daarom de gebruikte roepnaam aanmeet. Verzoekster vindt het erg vermoeiend en frustrerend om dit telkens aan iedereen uit te moeten leggen, terwijl de reden gewoonweg is dat ze deze officiële Chinese voornaam heeft gekregen en een Westerse roepnaam.

Verzoekster dient een verzoek in tot voornaamswijziging en legt een motivatie over, waarin zij alle hinder rondom haar voornaam uiteenzet. De rechtbank wijst, gezien die motivatie, het verzoek (schriftelijk) toe.