Uitspraak van de rechtbank Oost-Brabant van 30 juni 2020
Vindplaats: rechtspraak.nl (ECLI:NL:RBOBR:2020:3370).
Verzoeker is transgender en werd geboren als vrouw. In het verleden heeft hij zijn geslacht via de gemeente laten wijzigen. Zijn oorspronkelijke naam, Sanne werd daarbij veranderd in een meer sekseneutrale naam.
Verzoeker ervaart nu in het dagelijks leven (ernstige) hinder van zijn huidige voornaam. Hij heeft sterke spijt van zijn toenmalige naamkeuze. Toentertijd koos hij voor de nieuwe voornaam omdat het een originele en unieke naam was, maar verzoeker ervaart thans hinder van zijn naam, omdat hij heeft ervaren dat zijn naam met regelmaat verkeerd wordt gelezen of uitgesproken. Dit stoort verzoeker in het dagelijks leven aanzienlijk. Ook wordt hem vaak gevraagd hoe zijn naam moet worden uitgesproken.
Verzoeker is kort geleden tot de ontdekking gekomen dat zijn naam een negatieve betekenis heeft in een bepaalde taal, namelijk toen hij op werk in aanraking kwam met een buitenlandse collega. Sindsdien wordt hij om zijn naam op werk uitgelachen. Alle voorgaande feiten en omstandigheden bij elkaar opgeteld heeft dat verzoeker doen besluiten om door het leven te gaan onder een nieuwe roepnaam. Zijn huidige naam, die hij via de gemeente wijzigde, gebruikt verzoeker vrijwel niet meer.
De periode rondom de wijziging van het geslacht was voor verzoeker een beladen periode. Nu raakt hij door zijn naam wederom op negatieve wijze met zijn identiteit in conflict. Ten gevolge daarvan is verzoeker thans depressief en slikt daarvoor antidepressiva.
Verzoeker wenst door middel van dit verzoek een naam te kiezen die hem niet stoort in het dagelijks leven en waardoor hij op normale wijze aan het maatschappelijk verkeerd kan deelnemen. Hij kiest daarbij voor de naam Demi.* Hij vindt deze naam goed bij zich passen en het is een unisex naam.
Gelet op hetgeen hiervoor aan feiten is gesteld, is verzoeker van oordeel een voldoende zwaarwichtig belang te hebben bij dit verzoek, zoals bedoeld in art. 1:4 BW. Hij is van oordeel dat het maatschappelijk belang bij een consistente hantering van namen in deze aan zijn belang ondergeschikt moet worden geacht. Door de verzochte voornaamswijziging kan verzoeker een nieuwe start in zijn leven maken en zijn identiteit weer hervinden.
De rechtbank wijst, na een mondelinge behandeling ter zitting, het verzoek af. Reden voor afwijzing is – kort samengevat- omdat de rechtbank van oordeel is dat de gewenste nieuwe voornaam geen uniseks naam is, maar overwegend vrouwelijk. De rechtbank is van oordeel dat de kans op pesterijen zelfs groter zullen worden als verzoeker de naam Demi zal komen te dragen.
* Echte voornaam is gefingeerd.