Uitspraak van de rechtbank Den Haag van 18 september 2020
Verzoeker is geboren in voormalig Sovjet-Unie. Hij ervaart zijn huidige voornaam als belastend, omdat deze namen overwegend verbonden zijn aan het islamitisch geloof. Verzoeker was oorspronkelijk moslim, maar een aantal jaar geleden is hij uit het islamitisch geloof gestopt en is aldus niet langer religieus.
Zijn naam heeft een specifieke betekenis in het islamitisch geloof. Verzoeker ondervindt van zijn naam hinder bij personen die het islamitisch geloof belijden, omdat zij verzoeker bijvoorbeeld met regelmaat de islamitische groet brengen. Daarnaast ondervindt verzoeker van zijn huidige voornaam hinder omdat hij daardoor wordt gezien als zijnde van Arabische afkomst, terwijl verzoeker feitelijk geboren is in de voormalige Sovjet-Unie. Verzoeker heeft niets met de Arabische cultuur en ervaart het als bezwaarlijk dat hij door middel van zijn voornaam daarmee in verband wordt gebracht.
Verzoeker wordt in zijn beleving bovendien vaak gediscrimineerd vanwege zijn voornaam omdat mensen denken dat verzoeker bijvoorbeeld van een bepaalde afkomst is. Verzoeker wordt in zijn beleving daarom vaak vanwege zijn naam gediscrimineerd.
Tot slot wenst verzoeker zijn voornaam te veranderen omdat zijn moeder overwegend religieus was en verzoeker uit hoofde daarvan de specifieke voornaam heeft gegeven. Zij is inmiddels overleden. Verzoeker had geen goede relatie met zijn moeder en wenst mede ook om die reden zijn voornaam te veranderen.
Het verzoek is op zitting behandeld, omdat verzoeker niet beschikt over een voor inschrijving vatbare geboorteakte. De geboorteakte die hij heeft, vermeldt alleen zijn oorspronkelijke geslachtsnaam, maar later had hij dit gewijzigd. Hij kon daarvan echter geen bewijs overleggen, zodat hij zijn oorspronkelijke geslachtsnaam weer terug zou krijgen. Uiteindelijk heeft verzoeker via verklaringen van familieleden voldoende aannemelijk kunnen maken dat zijn geslachtsnaam werd gewijzigd. De rechtbank wees het verzoek toe en verzoeker kon zijn huidige geslachtsnaam behouden.