Uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland van 22 maart 2021

Verzoeker gebruikt al zijn hele leven de naam Milan,* maar deze roepnaam is niet officieel geregistreerd. Verzoeker ervaart hier in het dagelijks leven veel last van. Hij raakt vaak in discussies verzeild v.w.b. zijn naam (zowel zakelijk als privé) en dient vaak aan anderen uit te leggen dat hij eigenlijk Milan heet. Het levert vaak ongemakkelijke gesprekken op. Verzoeker meent, dat het zijn dagelijks welzijn en geluksgevoel ten goede zou komen als zijn roepnaam Milan zou zijn geformaliseerd, zodat hij hierover niet langer aan anderen nog uitleg hoeft te geven. Het zou hem ook sterken in zijn gevoel van identiteit, want elke keer als hij (noodgedwongen) zijn officiële namen dient te gebruiken voor het regelen van officiële zaken, dan voelt het alsof hij niet ‘zichzelf’ kan zijn; de namen lijken aan iemand anders te refereren. Verzoeker gebruikt de roepnaam Milan reeds vanaf zijn prille jeugd.

Verder ervaart hij hinder van zijn officiële voornaam, omdat deze naam sterk de associatie legt met het islamitisch geloof. Verzoeker is echter geen moslim en heeft in dat opzicht niets op het met islamitisch geloof. Hij vindt zijn officiële voornaam in dat opzicht ook niet bij hem passen. Als bewijs legt in de procedure legt hij enkele documenten over, waaruit blijkt dat hij in het dagelijks leven de roepnaam Milan draagt. Gelet hierop meent hij er een voldoende zwaarwichtig belang bij te hebben om zijn voornaam te veranderen; hij vindt dat feitelijk de sinds jaar en dag bestaande roepnaam formeel wordt.

De rechtbank wijst, gelet op de motivatie van verzoeker, het verzoek tot voornaamswijziging (schriftelijk) toe. Gezien de onderbouwing en de documenten heeft geen mondelinge behandeling ter zitting plaatsgevonden.

* Echte voornaam is gefingeerd.