Uitspraak van de rechtbank Amsterdam van 30 september 2020

Verzoeker is in het verleden vanuit Afghanistan als vluchteling naar Nederland gekomen. Te lande heeft hij de gemeente de naam Abdul-Ghani* doorgegeven, maar zijn oorspronkelijke naam luidde eigenlijk Fateh. Destijds heeft hij noodgedwongen een andere naam opgeven vanwege het feit dat hij een vluchteling was en in Nederland asiel wenste aan te vragen.

Verzoeker belijdt bovendien het islamitisch geloof; zijn huidige (gefingeerde) naam is overwegend neutraal, in die zin dat deze niet gerelateerd is aan het islamitisch geloof en bovendien in Nederland (nagenoeg) niet voorkomt. Daardoor ondervindt hij in tweeërlei opzicht hinder van zijn huidige naam: onder meer omdat de naam niet gerelateerd is aan het islamitisch geloof en verzoeker wenst dat hij een voornaam krijgt waarbij deze verbondenheid wel tot uitdrukking komt. Zo is de gewenste voornaam Fateh m.n. in de meeste landen in het Midden-Oosten een gangbare naam in tegenstelling tot de (gefingeerde) voornaam en mede om die reden wenst verzoeker door middel van dit verzoek zijn voornamen te wijzigen.

Voor de vraag of verzoeker een voldoende zwaarwichtig belang heeft bij de verzochte naamswijziging en of het belang van de maatschappij bij een consistente hantering van voornamen dient te wijken, verwijst hij naar een uitspraak van het hof Amsterdam van 17 maart 2005, ECLI:NL:GHAMS:2005:AT2901, r.o. 3.4. waarin werd overwogen: “Er kunnen voor iemand zwaarwegende belangen bestaan om tot voornaamswijziging te willen overgaan. De overheid mag ter bescherming van het algemeen belang hier voorwaarden aan stellen. Hierbij valt te denken aan het belang van een betrouwbare registratie van persoonsgegevens in het bevolkingsregister. Appellant wil middels de verzochte voornaamswijziging voorkomen dat zijn huidige voornamen voortdurend de associatie oproepen verbonden te zijn aan het katholieke geloof en daardoor een inbreuk maken op zijn privéleven, terwijl hij daar juist afstand van heeft genomen. Het hof is van oordeel dat dit een voldoende zwaarwichtig belang voor voornaamswijziging oplevert. Nu voorts de wijziging door het systeem van de Nederlandse overheidsadministratie algemeen kenbaar zal zijn verzet het publiek belang zich niet tegen de door appellant beoogde naamswijziging. “

Verzoeker is niet in het bezit van een Afghaanse geboorteakte, maar hij heeft wel een aantal andere documenten die zijn geboortegegevens bewijzen. Hij kan geen originele geboorteakte uit Afghanistan verkrijgen en verzoekt de rechtbank om ook dit verzoek toe te wijzen.

De rechtbank oordeelt – mede in lijn met het advies van de burgerlijke stand Den Haag – dat het verzoek tot vaststelling van de geboortegegevens voor inwilliging in aanmerking komt. Dit verzoek wordt zodoende toegewezen, net als het verzoek tot voornaamswijziging.

* Echte voornaam is gefingeerd.