Uitspraak van de rechtbank Limburg van 31 juli 2019

Verzoekster kreeg haar officiële naam, Amira,* bij de geboorte door haar oom. Haar naam als zodanig is ook vervolgens geregistreerd bij de officiële instanties in Syrië. De vader was hier echter niet op de hoogte: hij was ten tijde van de geboorte van verzoekster afwezig in verband met werk.

Nadat de vader terugkeerde ontstond vervolgens ruzie tussen de vader en de familieleden van verzoekster, waaronder haar moeder. Verzoekster denkt dat haar vader de officiële naam niet passend vond, of dat haar vader het kwalijk vond dat verzoekster een naam kreeg zonder dat hij enige inspraak had. De vader van verzoekster heeft haar te verstaan gegeven dat hij haar onder deze omstandigheden haar niet als zijn dochter beschouwde, wat haar uiteraard veel pijn en verdriet heeft bezorgd. De vader van verzoekster vond de naam Yara altijd veel meer passen en heeft verzoekster ook altijd met die naam aangesproken. Daar stond tegenover dat  kennissen en familieleden verzoekster haar altijd bij de voornaam Amira aanspraken. Dit heeft altijd voor veel strijd en spanning binnen de familie gezorgd.

Na haar huwelijk ervaarde verzoekster opnieuw problemen met de voornaam Amira. Door de familieleden van haar echtgenoot werd ze namelijk altijd bij haar geboortenaam Amira aangesproken. Verzoekster is over de jaren uiteindelijk gewend geraakt aan het gebruik van de naam Yara, zodat ook met de familie van haar echtgenoot uiteindelijk een slechte band begon te ontstaan. De familieleden begonnen namelijk aan haar geloofwaardigheid te twijfelen.

Verzoekster ondervindt tot op heden verzoekster (psychische) klachten door de huidige voornaam, omdat de naam Amira (voor haar gevoel) enkel ongeluk brengt. Zij is onverkort de naam Yara gaan gebruiken en wenst dat dat ook officieel en definitief wordt vastgelegd. Dat is voor verzoekster van belang, want de naam Yara is immers de naam die haar vader eigenlijk had willen geven. Zij wil zich niet langer tegenover derden hoeven te verantwoorden over het feit waarom haar officiële naam afwijkt van de naam die zij feitelijk gebruikt. Ook wil zij haar ingrijpende en bovenal traumatische verleden uit Syrië afsluiten. Wijziging van de voornaam van verzoekster naar Yara zal voor haar een zekere (psychische) rust brengen en zal haar in staat stellen te lande een nieuw leven op te kunnen bouwen.

Het belang van de verzochte voornaamswijziging door verzoekster is bovendien gelegen in het volgende. De ouders van verzoekster zijn reeds overleden. Haar echtgenote en kinderen zijn momenteel woonachtig in Syrië. Verzoekster heeft gezinshereniging voor hem en haar kinderen aangevraagd op basis van art. 8 EVRM, maar haar man heeft aangegeven niets met verzoekster of hun kinderen te maken willen hebben. Dat heeft uiteraard voor erg veel ellende en verdriet gezorgd bij verzoekster en mede om die reden zou zij graag haar leven te lande opnieuw op willen bouwen en haar (traumatische) verleden voorgoed af willen sluiten. Het wijzigen van de voornaam van verzoekster van Amira naar Yara zal voor verzoekster hier in positieve zin aan bijdragen. Het belang van verzoekster is bovendien gelegen in het feit dat de naam Yara zorgt voor verbintenis met haar overleden vader en haar een aandenken geeft aan de prettige momenten die ze met hem heeft ervaren.

De rechtbank wijst, gelet op de motivatie van verzoekster, het verzoek toe.

* Echte voornamen zijn gefingeerd.