Uitspraak van de rechtbank Midden-Nederland van 1 februari 2019

Verzoekster is van origine afkomstig uit China. Zij van jongs af op negatieve wijze geconfronteerd met haar voornaam. Dit nam reeds een aanvang op de basisschool, waar met haar naam de spot werd gedreven, onder meer door het gebruik van een negatieve variant op haar naam.

Pesterijen

Toen verzoekster naar de middelbare school ging werden de bespottingen erger. Verzoekster werd toen om haar naam gepest en heeft daar vele negatieve herinneringen aan overgehouden. Een voorbeeld dat haar bijstaat is dat in de wandelgangen incidenteel haar naam en varianten daarop naar verzoekster werd geroepen. Zij voelde zich tijdens die momenten voor schut gezet en beschaamd. Verzoekster werd hier in elk geval wekelijk mee geconfronteerd, zelfs door personen die zij niet kende. Dit alles was tot groot verdriet van verzoekster. Zij probeerde het zo veel als mogelijk te negeren, maar het herhaaldelijk aan die personen vragen om hiermee te stoppen, bood geen soelaas.

Last van eerste voornaam

Verzoekster ondervindt ook thans last van haar huidige voornaam.  In het verleden -nadat verzoekster van de middelbare school af ging- werd zij zelfs zodanig met haar naam geconfronteerd, dat dit de grenzen van pesten overschreed. Gedurende de jaren werd verzoekster ook op andere wijze met haar naam geconfronteerd, bijvoorbeeld wanneer zij een baan kreeg en haar collega’s -al dan niet op denigrerende wijze- opmerkingen maakte over de ongebruikelijke naam. Dit maakte dat verzoekster depressief werd. Zij werd continue door anderen lastig gevallen met haar naam. Ook is verzoekster er korte tijd geleden achter gekomen dat haar voornaam in de Engelse taal een negatieve betekenis heeft. Ook daar wordt verzoekster mee geconfronteerd. Zij ervaart inmiddels dusdanige hinder van haar voornaam, dat zij angstig is om nieuwe mensen te ontmoeten en zich daarbij voor te stellen met haar huidige voornaam. Overigens heeft zij zelfs therapiesessies moeten ondergaan vanwege de geestelijke hinder die zij heeft ondervonden van de pesterijen. Gelet op deze achterliggende feiten en omstandigheden heeft zij het verlangen om haar voornaam te wijzigen naar Ashley* en haar tweede voornaam te (doen) schrappen.

Tweede voornaam

Verzoekster ervaart tevens het gebruik van haar tweede voornaam als hinderlijk, omdat de naam door anderen vaak niet wordt verstaan, hoe vaak of duidelijk verzoekster het ook uitspreekt. Dit veroorzaakt bij haar ongemakkelijke en vervelende situaties. Al ervaart zij het gebruik van haar tweede voornaam als minder hinderlijk dan haar eerste voornaam, desondanks wordt zij ook regelmatig om haar tweede naam bespot en worden daarover grappen gemaakt. Om die reden gebruikt verzoekster ook haar tweede voornaam niet, omdat ze zoveel als mogelijk tracht te voorkomen zich met haar huidige voornamen voor te stellen. Schrappen van haar tweede voornaam voorkomt dan ook onduidelijkheid en ongemakkelijkheid bij verzoekster, omdat zij door schrapping van haar tweede voornaam enkel zal hoeven voor te stellen met haar gewenste voornaam, Ashley. Het belang voor verzoekster tot schrapping van haar tweede voornaam is mede daarin gelegen, dat door de wijziging van haar eerste voornaam haar tweede voornaam geen toegevoegde waarde (meer) heeft en de naam bovendien negatieve associaties en herinneringen bij verzoekster teweeg brengt.

De rechtbank heeft voldoende informatie om op het verzoek te beslissen. Gelet op de motivatie van verzoekster komt de rechtbank tot het oordeel om het verzoek toe te wijzen.