Uitspraak van de rechtbank Noord-Holland van 19 augustus 2020

Verzoekster is afkomstig uit Bosnië en ervaart in het dagelijks leven sterke hinder van haar eerste voornaam. De redenen hiervoor zijn velerlei; ten eerste geeft ze aan dat de voornaam in Bosnië als ouderwets of klassiek wordt gezien.

Daarnaast ondervindt verzoekster hinder van haar voornaam in Nederland omdat deze vaak verkeerd wordt uitgesproken of omdat het vaak lastig blijkt om verzoekster terug te vinden in de Nederlandse registers. Alles bij elkaar heeft ertoe geleid dat bij verzoekster geremdheid is ontstaan bij het noemen van haar officiële naam, wat haar in het dagelijks leven (ernstig) belemmert.

Verzoekster heeft een zware periode achter de rug en heeft een psychologisch hulpverleningstraject gevolgd, onder meer omdat in haar privésituatie een aantal ingrijpende gebeurtenissen plaatsvonden. Ze wil van de voornaam af, zodat ze op die manier een nieuwe start kan maken in haar leven.

Een persoon kan een voornaam alleen wijzigen als hij of zij beschikt over een geboorteakte. Bij een geboorte in Nederland gaat het dan om een afschrift van de gemeentelijke geboorteakte; bij een geboorte in het buitenland moet de persoon in principe beschikken over een originele, gelegaliseerde geboorteakte. Verzoekster heeft een originele, gelegaliseerde geboorteakte, maar omdat voor de ambtenaar van de burgerlijke stand niet duidelijk is hoe de familieband met haar vader tot stand is gekomen, dient zij ook een afschrift van de huwelijksakte te overleggen. Ook dit document is voor de ABS vooralsnog niet voldoende, maar de rechtbank meent dat verzoekster voldoende documenten heeft ingediend. Zij stelt de geboortegegevens van verzoekster officieel vast en wijst het verzoek tot voornaamswijziging toe.