Waarom advocaatnaamswijziging.nl
Elke advocaat in Nederland zou u met succes kunnen bijstaan bij een verzoek tot voornaamswijziging. Het Nederlandse recht kent vele complexe rechtsterreinen zoals het arbeidsrecht, personen- en familierecht en huurrecht; in deze gevallen is het vrijwel noodzakelijk voor een advocaat om zich te specialiseren in een of meer (sub)rechtsgebieden. Bij een verzoek tot voornaamswijziging is het van belang om het zwaarwichtig belang te kunnen aantonen.
Advocaatnaamswijziging.nl hanteert het laagste tarief van Nederland voor een verzoek tot voornaamswijziging. Uw zaak wordt met de grootste zorgvuldigheid en vertrouwelijkheid behandeld. Daarbij heeft u voor wat betreft de kosten de meeste waar voor uw zaak: ons kantoor heeft een slagingspercentage van 98,9%. Daarmee bent u aldus verzekerd van een positieve uitkomst in uw zaak, tegen een laag tarief.
Afspraken worden opgenomen in een schriftelijke opdrachtbevestiging, waarin u onder meer wordt gewezen op de rechten die u heeft als cliënt en bijvoorbeeld de mogelijkheden om een klacht in te dienen als u onverhoopt niet tevreden bent over de dienstverlening.
Algemene vragen over voornaamswijziging
Heb je voor een verzoek tot voornaamswijziging een advocaat nodig?
Ja; dit is in de wet bepaald. De rechtbank kan een verzoekschrift alleen in behandeling nemen als het is ondertekend door een advocaat. In sommige procedures kan een partij zonder bijstand van een advocaat procederen, maar dat geldt niet voor verzoeken tot voornaamswijziging. Dit is een bewuste keuze van de wetgever. Voor een verzoek tot geslachtsnaamwijziging geldt dit niet.
Ter verdere informatie verwijzen wij u naar de reactie van de toenmalige minister van Veiligheid en Justitie op het artikel ‘Van Isis naar Isabella.’.
Onder welke voorwaarden kan ik een voornaam veranderen?
Er moet sprake zijn van een voldoende zwaarwichtig belang. Als iemand zijn voornaam wil wijzigen, wordt al snel aangenomen dat hiervan sprake is. Een enkele keer komt het voor dat iemand spijt heeft van een eerdere voornaamswijziging en dan een tweede keer zijn voornaam wil wijzigen. Dat is dan ook mogelijk, maar dan dient het verzoek wel uitgebreider te worden onderbouwd. Een naam mag niet ongepast zijn, maar in de kern heeft een persoon veel keuzevrijheid m.b.t. de nieuwe naam.
Ter informatie verwijzen wij naar de blogpagina, waar echte gerechtelijke uitspraken worden gepubliceerd. Via het tagmenu kunt u zoeken naar specifieke situaties.
Hoe lang duurt een procedure tot voornaamswijziging?
Dit verschilt per rechtbank, maar over het algemeen genomen doet de rechtbank ongeveer binnen twee maanden na indiening van het verzoekschrift uitspraak. Dit kan langer of korter duren. Er is dan in principe altijd sprake van een hoger beroepstermijn van drie maanden, aansluitend duurt de verwerking bij de gemeente ongeveer maximaal een maand. In totaal moet u dus rekening houden met ongeveer zes maanden. In sommige gevallen komt het aan op een mondelinge behandeling ter zitting, maar dat gebeurt sporadisch.
Moet ik bij een verzoek tot voornaamswijziging de Nederlandse nationaliteit hebben?
Dit is wel het uitgangspunt, omdat de Nederlandse wet bepaalt dat de voornamen van een persoon worden bepaald naar het recht van diens nationaliteit. Afhankelijk van het recht van de staat waarvan de persoon de nationaliteit heeft is het mogelijk om ook dan in Nederland de voornaam te wijzigen, maar dat maakt de procedure aanzienlijk complexer.
Als de persoon nog geen Nederlandse nationaliteit heeft, kan zijn of haar naam bij het naturalisatiebesluit worden vastgesteld. Dat kan op hetzelfde neerkomen als een voornaamswijziging.
Worden bij een voornaamswijziging kosten per letter berekend?
Nee, dit is een bestaande misvatting. De kosten zijn afhankelijk van het gehanteerde tarief van het advocatenkantoor en de hoogte van de griffierechten. Het hangt ook af van de vraag of iemand recht heeft op pro-deo.
Heeft Nederland een verplichte namenlijst?
Nee, u bent in principe vrij in het kiezen van een nieuwe voornaam. Tegenwoordig is er een (steeds) groter wordende diversiteit in voornamen, zodat de keuze niet snel aan grenzen gebonden is.
Mijn naam is verkeerd gespeld bij de geboorte. Hoe kan ik dat het beste aanpakken?
Als sprake is van een fout in de Nederlandse akte, dan kan de ambtenaar van de gemeente worden verzocht om dit aan te passen. Het gaat daarbij echter in principe om fouten in de akte, dus het is bijv. niet mogelijk om een eigen fout bij de geboorteaangifte op deze wijze te corrigeren (wat bijv. vaak voorkomt: een verkeerde vertaling van de naam vanuit het Arabische alfabet). In beginsel kan de naam alleen worden gewijzigd via een procedure tot voornaamswijziging, aldus via de rechtbank.
Er is een fout gemaakt met het aangeven van de namen bij de geboorteaangifte. Wat nu?
Hiervoor geldt hetzelfde; als het gaat om een pasgeboren kind is kan ervoor worden gekozen om direct contact op te nemen met de gemeente om de fout te herstellen. De wet is echter wel streng op dit punt: in beginsel zijn eenmaal doorgegeven namen definitief, zodat een onverwijlde aanpassing alleen mogelijk is via een officieel verzoek tot voornaamswijziging bij de rechtbank.
Vanaf welke leeftijd kan je een voornaam wijzigen?
Dit kan altijd. Als het gaat om minderjarige kinderen, kan alleen de wettelijk vertegenwoordiger de voornaam wijzigen: dit is de ouder met gezag of de voogd. Een meerderjarig kind kan alleen zelfstandig een verzoek tot voornaamswijziging indienen.
Ik heb geen buitenlandse geboorteakte. Kan ik mijn voornaam dan ook veranderen?
Uitgangspunt is dat u wel dient te beschikken over een (gelegaliseerde) buitenlandse geboorteakte. Reden hiervoor is dat de ambtenaar van burgerlijke stand via het verzoek tot voornaamswijziging een Nederlandse geboorteakte opmaakt, waarop aansluitend wordt vermeld dat uw voornaam bij gerechtelijke uitspraak is gewijzigd.
Als u niet kunt beschikken over een buitenlandse geboorteakte, dan kan de rechtbank eventueel uw geboortegegevens vaststellen. Dit kan tegelijkertijd met het verzoek tot voornaamswijziging en komt op hetzelfde neer. U moet dan wel kunnen bewijzen dat u geen geboorteakte kunt verkrijgen. Als u (in het verleden) bent aangemerkt als vluchteling, dan wordt in principe aangenomen dat u zich niet kunt wenden tot het land van herkomst om een geboorteakte aan te vragen, zodat in dat geval uw geboortegegevens kunnen worden vastgesteld. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden. Dit geldt (maar niet limitatief) voor landen zoals Irak, Iran, Afghanistan, Azerbeidzjan, Armenië en Syrië.
Ik wil mijn achternaam veranderen. Hoe kan ik dat doen?
Hiervoor kunt u zich het beste wenden tot overheidsdienst Justis. Algemene informatie over het wijzigen van een achternaam treft u op onze webpagina achternaamswijziging. Over het algemeen heeft u hiervoor geen advocaat nodig, maar in sommige gevallen is het mogelijk om een achternaam te wijzigen zonder aanvraag via Justis.
Kan ik mijn voornaam vanuit het buitenland wijzigen?
Ja, dit is mogelijk. Een uitzondering geldt voor BES en het Caribisch gedeelte van het Koninkrijk der Nederlanden; daar dient u zich te wenden tot de rechter van uw woonplaats. Voor het overige is het in principe mogelijk om overal ter wereld een aanvraag in te dienen tot wijziging van uw voornaam naar Nederlands recht, mits u in het bezit bent van de Nederlandse nationaliteit.
Ik wil de voornaam van meerdere kinderen wijzigen. Kan dat in één procedure?
Ja, dat kan. Een verzoek tot wijziging van de voornaam van meerdere kinderen wordt tegen het reguliere kantoortarief in behandeling genomen (aldus éénmaal). Voor het verzoek is verder een keer griffierecht verschuldigd.
Wat kost een verzoek tot voornaamswijziging?
De wet zegt, dat een advocaat vereist is om een verzoek tot voornaamswijziging in te dienen. Dat gebeurt via een verzoekschrift, die de advocaat indient bij de rechtbank. Advocaatnaamswijziging.nl hanteert een vast, allesomvattend tarief van € 799,-, ongeacht de naamlengte of het aantal letters je wilt wijzigen.
Is een no-cure-no-pay afspraak voor een voornaamswijziging mogelijk?
Nee, wet- en regelgeving op de advocatuur laten dit niet toe. Bij wijze van experiment is het mogelijk voor advocaten om (tijdelijk) in letselschadezaken een no-cure-no-pay tarief te hanteren, voor het overige is een dergelijke afspraak niet toegestaan.
Vragen over de afronding van de procedure voornaamswijziging
Het verzoek tot voornaamswijziging is toegekend. Hoe gaat het nu verder?
Als u in Nederland ingeschreven staat:
Voor de verdere afronding hoeft u niets te doen: de rechtbank stuurt na afronding van de hoger beroepstermijn de uitspraak door naar de geboortegemeente met het verzoek om deze in te schrijven. Als de geboortegemeente de uitspraak heeft verwerkt, brengen zij uw woongemeente hiervan op de hoogte. U ontvangt dan van hen een brief waarin wordt aangegeven dat zij de inschrijving hebben verwerkt.
Houd er rekening mee, dat dit enige tijd kan duren. De gemeente verwerkt de uitspraak doorgaans binnen ongeveer één maand na het verstrijken van de hoger beroepstermijn, maar dit kan in de praktijk ook wat langer duren. Het komt weinig voor dat de uitspraak nog niet door de gemeente is verwerkt binnen twee maanden ná de afronding van de hoger beroepstermijn. Mocht u toch niets hebben vernomen, kunt u ons dat uiteraard laten weten, dan kunnen we de rechtbank vragen om de gemeente een rappel te sturen.
Belangrijk: het huidige paspoort blijft geldig tót de gemeente de uitspraak verwerkt heeft. Zodra de gemeente de uitspraak van de rechtbank heeft ingeschreven (dat gaat automatisch), dan zullen zij u daarover berichten. Hiervoor hoeft u zelf niets te doen.
Voorbeeld: de rechtbank Amsterdam heeft op 24 juni [jaartal] het verzoek goedgekeurd. Er loopt een hoger beroepstermijn van 3 maanden, daarna stuurt de rechtbank de uitspraak door naar de geboortegemeente. De geboortegemeente zal de wijziging doorvoeren op de geboorteakte en vervolgens zullen zij de woongemeente van de wijziging op de hoogte brengen, zodat de woongemeente de wijziging doorvoert in de basisregistratie personen (BRP). Hiervoor heeft de gemeente ongeveer een maand de tijd nodig; soms korter, soms langer. Het is te verwachten dat 24 juni + 3 maanden + 1 maand de inschrijving dan rond uiterlijk circa 24 oktober zal zijn ingeschreven. Pas zodra de gemeente de uitspraak heeft verwerkt, vervalt het huidige paspoort automatisch en dient u een afspraak te maken voor het aanvragen van een nieuw paspoort. Helaas geven de rechtbank en de gemeente geen tussentijds bericht aan de advocaat, maar als het langere tijd duurt, dan kunnen wij uiteraard indien gewenst voor u informeren bij de rechtbank over de status van de inschrijving.
Als u niet in Nederland ingeschreven staat:
Als u niet in Nederland woont, dan gaat de wijziging niet automatisch. De geboortegemeente in Nederland (of de gemeente Den Haag, als het gaat om een buitenlandse geboorteakte) zal de voornaamswijziging wel doorvoeren op de geboorteakte, maar het paspoort vervalt pas bij een registratie in de BRP. Omdat dit laatste niet mogelijk is als de persoon niet in Nederland ingeschreven staat, blijft het Nederlandse paspoort geldig. In dat geval kunt u een nieuw paspoort aanvragen aan de hand van de aangepaste Nederlandse geboorteakte. U kunt daarvoor dan een afspraak maken bij de Nederlandse ambassasde in het land van verblijf. Vervolgens zult u een nieuw paspoort kunnen aanvragen. Indien gewenst kunnen wij de aangepaste Nederlandse geboorteakte voor u opvragen en per (aangetekende) post verzenden naar uw land van verblijf.
In principe kunt u aldus zelf het moment kiezen waarop u wenst dat u in het land van verblijf een nieuw paspoort met daarop de gewijzigde naam aanvraagt, uw huidige paspoort komt niet automatisch te vervallen.
Hoe kan ik mijn diploma’s aanpassen na een succesvolle voornaamswijziging?
Een nieuwe diploma kunt u eenvoudig laten wijzigen via DUO. U kunt na het verzoek tot voornaamswijziging via DUO een uittreksel uit het diplomaregister, een verklaring afgelegd examen (VAE) of een vervangende opleidingsdocument (VOD) downloaden of aanvragen.
Mijn naam is gewijzigd. Waar moet ik dit allemaal doorgeven?
In veel gevallen wijzigt de naam automatisch bij een aantal instanties. Alle organisaties die gebruik maken van, of toegang kunnen krijgen tot de basisregistratie personen (BRP) voeren de naamswijziging automatisch door. Bij andere instanties moet u de naamwijziging zelf doorgeven. .
De volgende instanties wijzigen uw naam automatisch:
– Gemeentes;
– Sociale Verzekeringsbank;
– Bureau Jeugdzorg;
– Ministeries;
– Pensioenuitvoerders;
– GGD;
– Ziekenhuizen;
– Screeningsorganisaties;
– Nederlandse Zorgautoriteit (NZa);
– Raad voor de Rechtspraak;
– Politie;
– Zorgverzekeraars;
– Belastingdienst;
– CBS;
– Notaris (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie);
– Kadaster en Openbare Registers;
– Nationale Hypotheekgarantie (NHG);
Ik woon in het buitenland. Hoe kan ik een nieuw paspoort aanvragen? Wanneer vervalt mijn huidige paspoort bij de voornaamswijziging?
Het is mogelijk om vanuit het buitenland een procedure voornaamswijziging in Nederland aan te vragen. Dat proces is in principe vanaf begin tot einde een administratief proces.
Als u niet in Nederland woont, dan blijft uw huidige paspoort in principe onverkort geldig. Dit betekent dat uw paspoort niet automatsich komt te vervallen als de voornaamswijziging in Nederland is afgerond; dit komt omdat de geboortegemeente in Nederland (of de gemeente Den Haag, als het gaat om een buitenlandse geboorteakte) de voornaamswijziging wel zal doorvoeren op de geboorteakte, maar het paspoort vervalt pas bij een registratie in de basisregistratie personen (BRP). Omdat dit laatste niet mogelijk is als u niet in Nederland ingeschreven staat, blijft het Nederlandse paspoort geldig. In dat geval kunt u een nieuw paspoort aanvragen aan de hand van de aangepaste Nederlandse geboorteakte en u kunt daarvoor dan een afspraak maken bij de Nederlandse ambassasde in het land van verblijf. Vervolgens zult u een nieuw paspoort kunnen aanvragen. Indien gewenst kunnen wij de aangepaste Nederlandse geboorteakte voor u opvragen en per (aangetekende) post verzenden naar uw land van verblijf.
In principe kunt u aldus zelf het moment kiezen waarop u wenst dat u in het land van verblijf een nieuw paspoort met daarop de gewijzigde naam aanvraagt.
Er wordt gesproken over een hoger beroepstermijn. Kan ik hiervan afstand doen?
De hoger beroepstermijn heeft tot gevolg, dat de gemeente de rechtbankuitspraak betreffende voornaamswijziging nog niet gelijk kan inschrijven. Deze hoger beroepstermijn bedraagt 3 maanden en vanaf dat moment zal de gemeente de beschikking verwerken, dus dat maakt dat de procedure voornaamswijziging meerdere maanden kan duren.
Wie zou er zoal hoger beroep zou kunnen aantekenen tegen de uitspraak? Ik ben toch de enige partij?
Dat klopt: in principe niemand. Ingeval het gaat om een voornaamswijziging van een volwassene, is alleen de (geboorte)gemeente belanghebbende partij. Uiteraard tekent de gemeente evenwel nooit hoger beroep aan (ons kantoor moet anno 2024 nog de eerste keer meemaken), maar helaas is het wettelijk gezien niet mogelijk om van de hoger beroepstermijn afstand te doen. Dit alleen al in verband met het feit, dat de rechtbank de uitspraak voornaamswijziging meestal pas naar de gemeente stuurt zodra de hoger beroepstermijn verstreken is.
In de praktijk is de hoger beroepstermijn een formele wachttijd, maar wel wettelijk verplicht. In theorie kunt u wel na ontvangst van de gemeente een verzoek indienen om de uitspraak gelijk te laten inschrijven (bijv. ingeval van zeer grote spoed/bijzondere omstandigheden), maar hiervoor bent u afhankelijk van de coulance van de gemeente. Dit is dus een absolute uitzondering. Directe inschrijving kan in principe helaas niet, ondanks dat het een begrijpelijke wens is.
Ergo: als de rechtbank uitspraak heeft gedaan het verzoek heeft toegewezen, is deze uitspraak praktisch definitief. Het duurt dan nog even voordat de wijziging daadwerkelijk is doorgevoerd in de gemeentelijke registers.
Over verzoeken tot achternaamswijziging
Voor algemene (korte) informatie over een verzoek tot achternaamswijziging verwijzen wij u naar de website van Justis; om een achternaam te wijzigen heeft u geen advocaat nodig, maar voor een voornaamswijziging wel. In principe kunt u eenvoudig zelfstandig de aanvraag indienen via Justis. In een aantal gevallen is het ook mogelijk om buiten Justis om een achternaam te wijzigen, bijv. als er sprake is van internationale aspecten (zoals een adoptie, erkenning of huwelijk in het buitenland) of bij een aanvraag tot gezamenlijk gezag.
Daarom kiest u voor ons
- 98,9 % slagingspercentage;
- Ook pro-deo;
- Gratis en vrijblijvende beoordeling op voorhand;
- Uw aanvraag wordt (vanzelfsprekend) met volledige vertrouwelijkheid behandeld;
- Landelijke behandeling van uw aanvraag, incl. eventuele zitting bij de rechtbank
Initiatief achter advocaatnaamswijziging.nl
Advocaatnaamswijziging.nl is een initiatief van Advocatenkantoor Appelman, gevestigd te Alkmaar. Wij bieden als kantoor – naast de kwaliteit van een groot kantoor – ook de voordelen van een kleine organisatie. Wij kennen onze cliënten, zijn flexibel en kunnen de kosten laag houden. Doordat wij een klein team zijn, zijn de lijnen kort.
Ik wil als volwassene mijn voornaam wijzigen
Ik wil voor een baby of minderjarig kind de voornaam wijzigen
Contact
Advocatenkantoor Appelman
Bezoekadres:
Nieuwlandersingel 53
1814CK Alkmaar
Postadres:
Postbus 3127
1801 GC Alkmaar
Informatie
Advocaat Naamswijziging.nl is een initiatief van Advocatenkantoor Appelman.